DIY BRUSH CLEANSER

Een hele tijd maakte ik m’n kwasten schoon met babyshampoo. Lekker budget vriendelijk. Het viel mij wel op dat m’n kwasten nooit écht schoon werden. Witte kwasten werden nooit helemaal wit, zeker de foundationkwasten en kwasten die ik gebruik voor donkere oogschaduw. Daarnaast was ik minimaal een half uur bezig met dit rotkarwei. Dit moest beter en sneller kunnen, dacht ik! Nu heb ik een hele goede methode om je kwasten te reinigen op een goedkope, snellere en ontsmettende manier. Lees verder voor de ingrediënten en hoe je dit aanpakt!

tn_DSC_1386De benodigheden
- babyshampoo
- alcohol
- olie (amandelolie, olijfolie)
- een bord

Olie verwijdert alle lastige make-up, zoals foundation en concealer. Daarnaast verzorgt de olie de haren van je kwasten.
Babyshampoo heeft een schuimend effect, waardoor alle ingrediënten zich beter verspreiden. Daarnaast verwijdert de shampoo de olie op een milde manier. Je wilt natuurlijk geen vettige kwasten hebben.
Alcohol doodt bacteriën. Net zoals er ook alcohol zit in desinfecterende handgel. De alcohol vervliegt, dus is niet slecht en uitdrogend voor je huid zodra je de kwasten gebruikt.

Verhouding
1 eetlepel olie, 1 eetlepel alcohol en 2 eetlepels shampoo. Je kunt natuurlijk meteen een grotere hoeveelheid maken, maar houd dan wel deze verhouding aan.

Op de onderstaande foto zie je links de babyshampoo, rechts de amandelolie en onder de alcohol. De verhouding lijkt niet te kloppen, maar de amandelolie en alcohol verspreiden zich sneller op het bord.
tn_DSC_1387Hoe ga je te werk?
tn_DSC_1388
- Doe alle ingrediënten op een bord. Deze ingrediënten hoef je niet te mengen.
- Pak een vieze kwast.
- Dip de kwast in het mengel. Zorg dat je van alles wat op je kwast hebt.
- Draai met je kwast cirkeltjes op je hand. Niet te zacht en niet te hard. In ieder geval zo hard dat alle ingrediënten tussen de haren komen.
- Spoel de kwast af onder lauw water. Ga hiermee door totdat het water helder is.
- Knijp overtollig water uit de haren en breng je kwast in vorm.
- Breng wat alcohol op een doekje en neem ook de handvatten van je kwasten af. Handvatten worden natuurlijk ook gewoon vies.
- LET OP: Laat je kwasten horizontaal op een handdoek drogen. Zet ze niet rechtop met de haren omhoog. Het water (met de alcohol die ook als lijmrestenverwijderaar dient) loopt dan in het handvat, waardoor je kwast kan gaan roesten en lijm op kan lossen. Een handvat zonder haren lijkt me geen fijne kwast ;).
- Na 2 uur zijn de kleinste (oogschaduw)kwasten al droog. Na 8 uur zijn al je kwasten klaar voor gebruik!
tn_DSC_1389Zie je alle foundation op m’n hand zitten?

De voordelen
tn_DSC_1392
Sneller
Met deze nieuwe methode ben ik binnen 15 minuten klaar! Normaal gesproken ben ik echt minimaal een half uur bezig. Wat een tijdwinst! Lang leve de olie!

Schoner
Dankzij de toegevoegde alcohol worden bacteriën gedood. En dat is precies wat we willen. Niets vervelender dan huiduitslag vanwege ophopende bacteriën in je kwasten.

Beter
De olie verzorgt de haren van je kwasten. Wanneer je alleen (baby)shampoo gebruikt dan reinig je alleen maar.

Goedkoop
Deze methode is natuurlijk iets duurder dan wanneer je alleen babyshampoo gebruikt. Maar ondanks dat is het stukken goedkoper dan wanneer je brush cleanser koopt.

Hoeveel kost je eigengemaakte brush cleaner?
(Baby)shampoo: €1,45 (mini van 75 ml van Zwitsal)
Gedenatureerde alcohol: €2,25 (110 ml van de Etos)
Amandelolie: €2,49 (110ml van de Etos)

Voor €6,20 heb ik mijn eigen brush cleanser.
Het kan ook goedkoper! Je kunt ook huismerk babyshampoo kopen voor €1,- en dan krijg je een grotere fles. Of olijfolie gebruiken in plaats van amandelolie.  Olijfolie heeft bijna iedereen wel in huis. Bij deze budget variant heb je een zelfgemaakte brush cleanser voor maar €3,50.
Je eigen gemaakte brush cleanser is goedkoper dan een brush cleanser van bijvoorbeeld MAC (€11,- voor 233ml). En het fijne is dat je de ingrediënten per wasbeurt samenvoegt. De alcohol, shampoo en olie kun je dus ook voor andere doeleinden gebruiken!

Wat is dan het voordeel van een brush cleanser die je in de winkel koopt? Dat is dat je de kwasten meteen weer kunt gebruiken. Ideaal voor make-up artiesten die meerdere personen op een dag opmaken. Of als je weinig kwasten hebt maar wel meerdere kleuren oogschaduw wilt gebruiken. Even brush cleanser op je kwast spuiten, je kwast schoonwrijven op een stukje papier en je kunt weer verder.

Q: hoe maak jij je kwasten schoon?

38 reacties op “DIY BRUSH CLEANSER

  1. Heel handig artikel! Ik ga dit zeker een keer uittesten. Ik maak mijn kwasten schoon door ze te wassen met babyshampoo.

  2. Wat een super tip! Ik kijk ook altijd op tegen het kwasten wassen omdat het zoveel werk is, dus ik reinig ze echt veel te weinig. Ik ga dit eens uitproberen. Amandelolie en babyshampoo heb ik hier liggen en volgens mij heb ik ook nog ergens een potje alcohol staan.

  3. Wel handig! Maar ben wel vooral benieuwd naar de nieuwe kant en klare budget cleansers van Hema en kruidvat,,, ben een klein beetje lui als het hierom gaat ;)

  4. Kruidvat komt deze maand ook met een brush cleaner,en goedkoper als die vd Mac of je zelfgemaakte DIY hij kost namelijk €2,99 ik weet wel wat ik ga kopen ;-)

      • Inderdaad daar ben ik ook heel erg benieuwd naar! Lekker goedkoop en volgens de reviews te vergelijken met die van MAC. Momenteel was ik eerst mijn kwasten met brush shampoo van ELF en daarna met MAC brush cleanser. Een hoop werk, maar dan zijn ze wel lekker schoon! Vind jouw DIY wel erg goed voor als je snel je kwasten wilt reinigen!

  5. Wow wat een super handige diy! Echt iets was ik ga uitproberen, want ik heb een hekel als kwasten zo lang moeten drogen. Daarom stel ik dat klusje áltijd uit!

    • Een klein beetje vettig zijn ze dan wel. Maar de olie reinigt foundationkwasten snel en goed. Je kunt het eventueel ook proberen met minder olie en meer babyshampoo :)

  6. Top tip! Ik gebruik de brush cleanser van make up forever elke dag voor m’n foundationkwast…. Das ook zon spray.
    En eens in de maand doe ik alles uitgebreid wat je net vertelde. Maar dan heb ik een zeep van Leco.
    Wanneer kruidvat met z’n brush cleanser spray komt ga ik deze zeker halen! Lijkt me ideaal, ben nl zeer tevreden met make up forever alleen best duur en t gaat weg uit NL,,.

  7. Olie is eigenlijk echt niet goed voor je kwasten… veel te vet! je kwasten hoeven niet verzorgd te worden. Ik zou de olie skippen als ik jou was!

    • Ik zal het eens proberen zonder de olie! Toch vind ik olie alleen al fijn omdat het lastige schoon te maken foundation kwasten veel sneller schoonmaakt :)

      • Ik zal het nog toevoegen aan het artikel :). Ik gebruik amandelolie sowieso graag voor m’n ietswat droge huid (om bijv makeup eraf te halen). Maar ik kan me voorstellen dat het wat minder prettig is als je een vettere huid hebt..

  8. ik was benieuwd of je me nog iets kon bijleren, en ja hoor! ik heb een goeie tussenoplossing voor tussen klanten tussen door, dan gebruik ik de mac cleanser. maar ik probeerde nog nooit met olie. En idd mijn foundationbrush kreeg ik nooit helemaal proper! merci voor de tip!

  9. goeie tip ik deed het alleen met babyshampoo maar merkte na enige tijd dat de haren van mijn brushes iets stugger werden. ga het gelijk uitproberen

  10. heel handig dit, normaal gebruikt ik allen babyshampoo.. dit ga ik zeker eens uitproberen! echt schoon en zonder bacterien staat me wel aan;)

  11. Ik gebruik een andere babyshampoo maar ik krijg foundation er wel goed uit. Maar dat dit meer bacteriën doodt geloof ik meteen :)

  12. Ik ben zo lui… Het reinigen van mijn kwasten is geen wekelijkse gebeurtenis bij mij. Maar zoiets maakt het een stuk makkelijker!

  13. Crap, wat een goed idee zeg! Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet wekelijks mijn kwasten was, maar als het zoveel tijd scheelt, vind ik het niet erg om het te doen! Hurray trouwens voor de alcohol, volgens mij voelen ze dan ook echt brandschoon. :p

  14. Die olie en shampoo lijkt me wel een goeie combi maar de alcohol? Ik vind dat wel een beetje eng, beschadig je je kwasten dan niet op die manier? Ik gebruik zelf gewoon shampoo, lekker simpel hihi :)

  15. Super handige tip, ik maak mijn kwasten altijd 1 keer in de week schoon met babyshampoo en 3 keer per week met een brush cleanser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s