DIY LIPSCRUB MET KOKOSVET

Een lipscrub zelf maken, het kan! Als ik het kan (lees: doe), dan kan iedereen het. Als je een pot kokosvet hebt staan, lees dan verder. Kans is groot dat je de overige ingrediënten gewoon al in je keuken hebt staan.

Waarom zelf maken? 1. de lipscrub is helemaal natuurlijk, zonder toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen en 2. het is lekker budgetproof. Bij Lush betaal je al snel €9,65 voor een scrub. Best veel vind ik.
Daarnaast vermindert scrubben de velletjes op je lippen. Heel fijn, zeker als je niet vies bent van matte lipstick. Matte lipstick laat namelijk velletjes op je lippen extra opvallen. En dat wil niemand natuurlijk.

Waarom de scrub niet maken? Uhm, omdat de tandenborstel-over-je-lippen-truc ook werkt. Maar ja, met deze zelfgemaakte lipscrub zorg je ook meteen voor het voeden van je lippen :).

De benodigdheden
Hieronder een foto van alles wat ik gebruikte. Je ziet een pot pure kokosvet, olijfolie, honing, basterdsuiker, een theelepel, een klein potje om de scrub in te doen en een bakje om in te mengen.

Kokosvet is zeer fijn voor je lippen. Het bevat vetzuren en antioxidanten welke de huid voeden en hydrateren.
Olijfolie maakt de huid jong, zacht en soepel en zorgt voor een goede vochtbalans. Tevens zorgt olijfolie ervoor dat de lipscrub niet hard wordt in de koelkast.
Honing heeft een reinigende en helende werking en is een natuurlijke binder van bestanddelen.
De basterdsuiker is het ingrediënt wat eindelijk voor de scrub zorgt.

Het potje om de scrub in te doen heb ik uit zo’n reissetje. Deze kun je onder andere kopen bij veel eurowinkels, drogisterijen, Primark en Xenos. Dit potje heb is trouwens van de Essence (potje voor nagelart).
tn_DSC_2846De ingrediënten:
Na wat goochelen is dit de optimale verhouding:

- 1 theelepel kokosvet
- 1 theelepel honing
- 2 theelepels basterdsuiker
- 1 theelepel olijfolie

In eerste instantie deed ik te weinig basterdsuiker bij het mengel (1 theelepel). Het gevolg was dat de lipscrub te weinig scrubvermogen had. Daarom deed ik er later nog een theelepel bij. Dat zie je zo meteen wel terug bij de foto’s.

Overigens kun je ook zout (geen zeezout!) of normale suiker gebruiken. Normale suiker heeft wel een grovere korrel, daar moet je van houden.

De bereiding
2013 januari-0461. Doe 1 theelepel kokosvet in een kom.
2. Doe vervolgens 1 theelepel honing bij het kokosvet.
3. Meng de ingrediënten tot een gladde substantie. Zorg ervoor dat er geen harde stukken kokosvet in het mengsel zitten.
4. Doe vervolgens 2 theelepel basterdsuiker erbij.
5. En 1 theelepel olijfolie.

Meng alles tot gladde substantie. Het mengel zal er als onderstaand uitzien. Doe het mengel in een potje en klaar ben je!
2013 januari-047In de bovenste rij zit maar één theelepel basterdsuiker. Dit was te weinig. Ik heb daarna dus nog een theelepel basterdsuiker erbij gedaan. Dat zie je bij de onderste rij. Zie je, de substantie is nu bruiner door de basterdsuiker.

What’s next?
Nadat je de scrub hebt gemaakt, is testen natuurlijk het leukste van alles. Breng wat scrub aan op je lippen en maak kleine ronddraaiende beweging met je vingers op je lippen. Nog leuker: lik vervolgens de scrub eraf. Yummie, het is super lekker!

Bewaar de scrub in de koelkast. De scrub is ongeveer twee weken houdbaar.

Zoals ik al zei: easy peasy om te maken en erg budgetproof (zeker als je al kokosvet op voorraad hebt)!

Hoe scrub jij je lippen het liefst?

16 reacties op “DIY LIPSCRUB MET KOKOSVET

  1. Wat leuk! Ik scrub mijn lippen eigenlijk nooit , misschien toch maar vaker doen.

  2. Handige DIY! En ik zat er inderdaad al verlekkerd naar te kijken, ik zou het zo opeten :) Normaal scrub ik mijn lippen met een droge tandenborstel, dus jouw tip vind ik wel veel aantrekkelijker!

  3. Leuk leuk leuk! M’n lippen srubben doe ik eigenlijk nooit.
    Met Kokosvet bakken vind ik trouwens niks. Het spettert zo hard…! Hele keuken onder en mijn handen… Heb jij dat ook?

    • Eerlijk gezegd heb ik nog niet met kokosvet gebakken. Ik zal het binnenkort eens doen en laat je wel weten of ik ook zo’n last had van gespetter..

  4. Super leuk zeg! :) Je hebt het erg goed uitgelegd! Mij lijkt het echt tof om een keer te maken. Ik ben benieuwd of het goed werkt! Wel jammer dat het maar 2 weken mee kan. Dat word flink scrubben dan maar haha!

  5. Leeeeuk. Ik “scrub” altijd gewoon met een vochtig washandje, maar dit is natuurlijk wel een veel meer glamourous manier. Hou kom je trouwens aan de houdbaarheidstijd? Want alle ingrediënten zijn in principe toch min of meer onbeperkt houdbaar?

    • Toevallig vroeg ik me dat eerst ook af, maar ik las die houdbaarheidsdatum op vele websites terug. De meest logische verklaring is denk ik dat het zelf mixen toch gepaard gaat met bacteriën. Na twee weken bevat de scrub dan teveel bacteriën..
      Ik kon zelf niet op een andere verklaring komen..

      Mijn scrubje heb ik nu iets meer dan twee weken en voldoet nog prima. Dus ik denk dat een week of twee weken langer gebruiken geen drama zal zijn :).

      Liefs

  6. Ideaal! Kokosvet hoort al tot m’n standaard producten en ik gebruik het al praktisch voor alles, maar hiervoor nog niet! Thanks voor dit chille recept, hier ga ik zeker ook eens zelf mee aan het prutsen:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s