HOE KIES JE DE JUISTE KLEUR FOUNDATION?

Een vraag die bezoekers me al een paar keer e-mailden: hoe kies je de juiste kleur foundation? Wááá, ik? Vraag je dat aan mij? Ik vind het best een eer dat mensen dit aan mij vragen. Ten eerste ben ik zelf nog niet goed in het kiezen van de juiste kleur. Ten tweede heb ik er gewoon nog niet veel verstand van.
Ik vond het als beautyblogger toch tijd om me in de kleuren te verdiepen. En wat blijkt, het hielp mij ontzettend! In dit artikel krijg je dus tips die mij verder hielpen. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, maar ik hoop dat deze tips jou ook op weg helpen.
c9365ea3f49b6d86f13e85b0a57398f8

1. Weet je ondertoon
Je huid kan licht zijn, medium of donker. Maar daarnaast heeft je huid ook een ondertoon. Dit kan roze zijn (koel), geel (warm) of neutraal.

Hoe weet je de ondertoon? Kijk naar de aderen bij je huid op je arm. Als de aderen groen lijken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een huid met een gele warme ondertoon. Zijn de aderen blauw/paars, dan heb je waarschijnlijk een huis met roze ondertoon. Dit is best een logische methode. Aderen zijn blauw. Blauwe aderen met gele ondertoon is groen wat je ziet. Blauwe aderen met roze ondertoon is blauw/paars wat je ziet.

Zodra je jouw ondertoon weet is het de kunst om kritisch naar foundations te kijken. Test in de winkel verschillende kleuren en bestudeer ze eens. Naast elkaar kun je goed vergelijken en is het verhaal van verschillende ondertonen ineens heel logisch. Match de ondertoon van jouw huid met de ondertoon van de foundation. Dus een huid met een roze ondertoon past bij een foundation met ook een roze ondertoon.

2. Neem foundation mee naar de winkel
Heb je ooit een tester gehad met de juiste kleur? Ga daarmee dan naar de winkel voordat de tester op is. Zo kun je de nieuwe aankoop goed vergelijken. Punt van aandacht: in de winkel is de belichting anders dan als je thuis gewend bent. Je kunt dus denken dat je een goede kleur in je handen hebt, maar zonder een voorbeeld kun je je snel vergissen.

QF3m0FLLSl4vPruhIDGCsN4T

3. Test de foundation op je kaaklijn
Het klinkt heel logisch, maar wordt soms vergeten: de foundation testen op je kaaklijn. Pak een foundation die je bevalt van een bepaald merk. Pak daar ook een tint donkerder en lichter van. Zet van elke kleur foundation een streep op je kaaklijn. In totaal heb je dus drie strepen naast elkaar. De kleur die als het ware wegvalt met de huid is de juiste kleur!

4. Test de foundation niet op je handpalm
Ik snap niet hoe het ooit de wereld in is geholpen om de juiste kleur te vinden door te testen op je handpalm. De kleur van mijn handpalm is écht heel anders dan de kleur van m’n gezicht. Misschien ben ik één van de weinigen? Ik heb in ieder geval vaak genoeg een verkeerde kleur foundation gekocht vanwege deze niet zo geweldige tip.

5. Weet je MAC kleur
Deze tip heb ik pas ontdekt en is súper handig! Ik ging onlangs naar de MAC counter (zit in de Bijenkorf en in sommige Douglas’) en liet een kleuranalyse doen. Mijn kleur is NC30. “Leuk om te weten”, zal je denken. Toch is het heel handig! Je MAC kleur is een bekend fenomeen in de beauty wereld. Als je bijvoorbeeld een foundation van een merk wilt kopen, maar niet weet welke kleur je moet hebben: google dan [naam foundation] + [MAC kleur]. Zo kom je op andere blogs terecht van meiden/heren die precies jouw huidskleur hebben en die nieuwe foundation al voor je hebben getest. Handig toch?!

Vastleggen in volledig scherm 22-2-2013 05054.bmp

Bonustip: Tempalia’s Foundation Matrix
Ga naar de Foundation Matrix. Aan de hand van jouw ondertoon en huidskleur krijg je een zeer uitgebreid overzicht van foundations die bij jouw huidskleur passen. Daarbij ook de dekking en finish van de foundation. Een heel compleet overzicht dus. Ik heb het gechecked op een aantal merken en het klopt gewoon! Love it!!!
Natuurlijk vind je niet alle merken in het overzicht en is de matrix niet up-to-date. Maar vergelijk anders in de winkel een foundation die je wilt kopen met een foundation die in de matrix staat en ook in de winkel te koop is.

Q: Welke tips zijn nieuw voor je?

22 reacties op “HOE KIES JE DE JUISTE KLEUR FOUNDATION?

  1. Handig dit! ook met dat plaatje!

  2. Erg handig! Ik was de verkeerde kleuren zo zat dat ik bij Douglas heb gevraagd me eentje aan te meten van l’Óreal… Zij testten het op mijn kin met verschillende kleuren inderdaad :)

  3. Handig die Foundation Matrix! Ik ga eventjes kijken. Ik vind het zelf heel moeilijk om een juiste kleur te vinden, daarom laat ik het vaak door een verkopers zelf in de winkel testen. Handige tips heb je gegeven!

  4. Ik wist nog niet van het bestaan van de foundation matrix van Temptalia, terwijl ik haar site wel vaak als database gebruik :) Ik vind het zelf altijd wel fijn om in de winkel te testen zodat ik echt weet of hij met mijn huid samensmelt. Hoewel het soms lastig is in TL-verlichting. Vaak is testen in het daglicht ook een goede tip! Even de winkel uitlopen en dan kijken hoe hij op je huid staat. Dan lijken kleuren soms veel roziger of geler dan in TL-verlichting.

  5. Erg handig, toch maar eens langs de Mac gaan.. denk dat ik wel een lichte tint heb met een roze ondertoon, grappig, want bij andere mensen weet ik meteen welke foundation ze moeten gebruiken.. zelf ben ik daar wat kritischer in.

  6. Wat heb je toch een leuk website, jouw blogs zijn echt leuk om te lezen en je filmpje laatst over je tas was erg leuk om naar te kijken!

  7. Handig! :) Ik ben er zelf inmiddels achter dat ik een roze ondertoon heb, dat scheelt ook weer met de juiste lipsticks uitkiezen. :D Mooie blog heb je!

  8. Handig artikel:)
    Ondertoon van je huidskleur blijven veel meiden toch moeilijk vinden maar als je dit eenmaal door hebt is het al een stuk makkelijker.

  9. Wat een super handige tips, ik heb echt problemen met foundation .. =( ik heb op de een of andere manier altijd de verkeerde kleur! Bedankt voor je tips! <3

  10. Ik vind het alsnog lastig haha! Ik heb echt een rode ondertoon, maar verbrand bijvoorbeeld helemaal niet snel. Als ik naar de plaatjes kijk, herken ik mezelf het meest in #110, maar dat “burns easily” klopt dan weer niet. Misschien dan toch #120? Blijft lastig! Maar wel een leuk artikel!

  11. Wow! Superleuke blogpost! Was laatst in de Etos en ondanks ik zei dat ik het op m’n kaak wilde testen smeerde ze t toch op m’n handpalm.
    Verkoopster zei dat ik licht beige tint heb, is dit dan roze ondertoon?
    M’n aderen zijn blauw/paars dus denk roze…

  12. Ik vind het testen in de winkel altijd zo vervelend. Er zijn vaak geen goeie spiegels en geen goed licht. Ik vind je tip van Mac erg goed. Ik heb een foundation van Mac, maar is nog te roze. Vind ik erg jammer, ik had hoge verwachtingen van de Mac make-up artiesten.

  13. Na het lezen van dit artikel ben ik erachter gekomen dat ik een gele ondertoon heb, terwijl ik eigenlijk al een tijdje de kleur NC45 (C = Cool, dus rode ondertoon) van MAC gebruik, op advies van de artiest van de mac counter in bijenkorf. Erg vreemd dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s