DIY WITTE TANDEN MET BAKING SODA

De laatste tijd merkte ik dat m’n tanden wat geler werden. Ondanks dat ik twee keer per dag met Oral B 3D White Glamour poets. Oké, voor mijn gevoel werkt die tandpasta dus niet. Ik zocht daarom naar een methode om zelf mijn tanden witter te maken. En het liefst zo betaalbaar mogelijk. En dat is me gelukt! Lees verder hoe.

tn_DSC_1564Baking soda voor witte tanden
Het product waar ik mijn tanden witter kreeg is met baking soda. Dit kost zo’n €1,50 en kun je kopen bij een toko. Let op, baking soda is wat anders dan bakpoeder. Ook al kun je het beide gebruiken voor het bakken van bijvoorbeeld taart. Deze baking soda (sodium bicarbonaat of natrium bicarbonate) is ook wat anders dan de soda om je gootsteen te ontstoppen (genaamd natriumcarbonaat of sodiumcarbonaat). Gelukkig maar, iets wat je in taarten tegenkomt lijkt me wat veiliger dan iets wat je voor een gootsteen gebruikt.
tn_DSC_1565Baking soda kun je ook gebruiken voor schoonmaken of voor het het elimineren van nare luchtjes van bijvoorbeeld de kattenbak of prullenbak. Ook tegen maagzuur schijnt baking soda te werken. Dit heb ik alleen niet getest, maar staat op de zijkant van de verpakking:
tn_DSC_1566

Waarom maakt baking soda je tanden witter?
Net zoals in whitening tandpasta’s bevat baking soda schuurdeeltjes die de aanslag van je tanden verwijdert. Aanslag krijg je onder andere door het drinken van koffie, (donkere) thee en rode wijn. Bij baking soda zijn de schuurdeeltjes wat grover en dat is de reden dat je sneller resultaat ziet vergeleken met whitening tandpasta.

Hoe ga je te werk?
1. Doe baking soda in een bakje.
2. Maak je tandenborstel nat en dip je tandenborstel in de baking soda.
3. Gebruik ongeveer een mespuntje baking soda.
4. Doe een beetje tandpasta op je tandenborstel waar ook de baking soda op zit.
5. Poets vervolgens de zichtbare vlakken van je tanden. Druk niet te hard met je tandenborstel. Vermijd ook zoveel mogelijk je tandvlees. Je tandvlees kan namelijk pijnlijk worden.
6. Spoel vervolgens je mond om met water.

Het resultaat
2013 maart-015Na de eerste keer gebruik zag ik al meteen verschil. Vooral de aanslag bij m’n voortanden is minder. Ook als ik in de spiegel kijk, merk ik veel verschil. Het oogt net wat frisser. Ook voelen m’n tanden heerlijk glad aan, net alsof ik bij de tandarts ben geweest. Gelukkig kreeg ik geen last van m’n tandvlees.
De volgende ochtend gebruikte ik de baking soda opnieuw. Het verschil met de dag erna is minimaal.
Ik vind baking soda dus vooral een goed middel als ik een speciale dag heb. Het is namelijk niet goed om het vaak te gebruiken. Hieronder lees je waarom het geen goed idee is om baking soda regelmatig te gebruiken.

Waar moet je mee oppassen?

  • Gebruik deze methode niet te vaak. Je beschadigt door de schuurdeeltjes namelijk het glazuur van je tanden en glazuur komt nooit meer terug. Gebruik baking soda daarom eenmalig 2 of 3 dagen achter elkaar. Na een periode kan je het weer eens opnieuw proberen.
  • Poets zeker niet te hard, anders kun je het tandglazuur beschadigen.
  • Baking soda lost de lijm van beugels op. Gebruik het dus niet als je een beugel hebt. Ik heb nog zo’n draadje aan de achterkant van m’n tanden. Daar gebeurde gelukkig niets mee na twee keer gebruik.
  • Deze methode raden tandartsen af. Houd dit dus goed in je achterhoofd.
  • Vertrouw je het niet om baking soda te gebruiken, koop dan gewoon de speciale tandpasta’s in de winkel.

Q: Als je dit zo leest, durf je dan baking soda te gebruiken?

42 reacties op “DIY WITTE TANDEN MET BAKING SODA

  1. Ik heb hier wel eens van gehoord en gelezen maar ik heb het nog nooit geprobeerd!

    • Ik heb zelf Crest Whitestrips gekocht op de website http://www.omenia.nl. Ik moet je zeggen na 1 dag gebruik zag ik duidelijk dat mijn tanden wittere werden. Kijk even op de website het is echt een super product. Ik ga de kuur afmaken en ik laat het jullie wel weten.

      Groetjes,
      Marissa

  2. ik heb dit ook al geprobeerd! werk goed, alleen last van een gevoelig tandvlees erna, mja dat heb ik normaal ook al.
    ik vind het zo fijn dat mijn tanden dan zo lekker glad voelen als ik dit gedaan heb1

  3. Ik kende het trucje al, maar nooit toegepast! Wat een resultaat, terwijl het zo makkelijk en goedkoop is om te doen! Super :D

  4. Ik zie duidelijk verschil, maar als tandartsen deze methode afraden lijkt het mij toch niet echt verstandig om dit te doen. Je tanden laten bleken is denk ik veiliger.

    • je tanden laten bleken is veel gevaarlijker dan dat je baking soda gebruikt eens 1 keer(2-3dagen) in de maand. Waarom?
      Laten we de test samen doen, doe een heel vuil witgoed(kleding) in een liter water met bleek en ook een heel vuil witgoed in 1liter water met 1 eetlepel baking soda. Laat het staan voor 2 dagen.
      Het resultaat van bleek: dat kledingstuk wordt inderdaad wit(schoon) zonder te wrijven, maar wordt ook poreuzer, bleekmiddel werkt zowel van binnen als buiten uit.
      het resultaat van baking soda: dat kledingstuk wordt door nog even te wrijven schoon, je ziet nog bijvoorbeeld de vorm van het vlek op het goed, maar hij werkt alleen op het oppervlak, het werkt niet grondig tot in dat kledingstuk.
      Dus je tanden laten bleken, is niet verstandig, want bleek werkt helemaal in je tanden en naarmate raken jouw tanden poreus.
      Baking soda heeft schuurdeeltjes, die de bruine vlekken op je tanden laten verdwijnen, maar nadeel hiervan bij regelmatig gebruikt, tast het je tandglazuur aan en je tandvlees, dus het verstandige als je witte tanden wil hebben, gebruikt bakingsoda één keer in de maand 2-3 dagen achter elkaar, herhaal tot 6 keer, dan zie het zelf, om het verschil te zien, maakt eerst een foto voor en na gebruik van baking soda.
      Let me know, greetings
      researcher

  5. Het werkt inderdaad wel, maar aangezien ik ook problemen heb met mijn tandglazuur denk ik niet dat het voor mij handig is om te gebruiken. Toch inderdaad een super verschil!!

    Liefs,

    Maria

  6. Zo dat werkt goed! ik heb zelf een tijdje ook zelf whitening spullen gebruikt maar ik merk wel dat m’n tanden nu weer geler zijn geworden helaas dus dit lijkt me wel iets om te proberen :)

  7. Het verschil is duidelijk te zien, dat had ik niet verwacht! Ik zou het weleens willen proberen want ik heb wat aanslag van thee en koffie. Handig dat je er zo duidelijk bij hebt gezet hoe het werkt en waar je op moet letten :)

  8. een opmerking:
    huishoudsoda is NIET Natriumbicarbonaat, maar wel Natriumcarbonaat, in het engels Sodiumcarbonate: Na2CO3. dit zijn de goedkope plastic zakjes soda in de supermarkt

    Baking Soda is wat wij zuiveringszout noemen, en dat is wel Natriumbicarbonaat, of in het engels Sodiumbicarbonate of Sodiumhydrogencarbonate oftewel bicarbonate of soda: NaHCO3. Zit ook in Rennies en sodawater. dit koop je bij De Tuinen, de Toko

  9. Hihi wat n verschil! Ergggg verleidelijk om te doen dus! Denk dat k zelf toch maar voor de Pearl drops ga.. Altijd t idee gehad dat dat ook wel helpt (al is t misschien meer dat k denk dat het helpt, n soort placebo effect dus ;) ). Of misschien toch maar wat minder kopjes koffie en zwarte thee doen dan.

  10. Wauw, ziet er mooi uit! Toch durf ik er niet aan te beginnen, dan laat ik het liever wat duurder professioneel doen denk ik. Maar wel prachtig resultaat en met beperkt gebruik misschien wel prima! :)

  11. Wow wat een verschil! Ik weet alleen ngo niet of ik het aan durf! Maar ik ga de tip zeker onthouden en als ik het toch uitgeprobeerd heb,maar ik er een blogje over :)

  12. Dr. Oz Teeth Whitening Home Remedy=
    1/4 cupof baking soda lemon juice from half of a lemon. Apply with cotton all or q-tip. Leave on for no longer dan 1 minute, then brush teeth to remove.

    • JE MOET NOOIT MAAR DAN OOK NOOIT CITROEN GEBRUIKEN OM JE TANDEN TE BLEKEN! Dat is echt het slechtste dat je je tanden (of eigenlijk je glazuur) aan kunt doen!

  13. Ik vraag me af of die baking soda door je tandpasta mag doen en daarmee je tanden poetsen.
    Dan heb je niet puur baking soda met water
    Als je beetje met je tandpasta mengt wordt het niet te sterk.

  14. ik begrijp niet zo goed, waarom mensen het niet durven…wat is hier zo eng aan dan?
    Je tanden laten bleken is super slecht namelijk wat ze bij de tandartsen doen ze gebruiken chemische goedjes of wat dacht je van met lasers in je mond nee dat is goed!! ..die raden het af omdat er anders niets meer te verdienen voor ze valt namelijk.
    natriumbicarbonaat is niet zomaar een goedje, maar een natuurlijk goedje, en super goed voor de schoonmaak en het schoonmaken van aanslag dus ook de aanslag van de tanden, en ik denk dat het toch vrij logische is dat als je het te veel gebruik dat dat niet goed is voor je glazuur laag, maar dat is snoepen ook niet..en dat durven ze wel lol.
    goeie tip hoor..ik gebruik het al jaren ook een theelepel met gezuiverd water elke morgen is goed voor de darmen, want dat maakt het schoon allemaal!

  15. Ik heb een baking soda tandpasta gekocht via MP en het resultaat is geweldig! Veel makkelijker poetsen en veiliger voor je tanden.

  16. ik heb het nu ook 3x gebruikt en ze waren echt geel geworden van het roken nu ze weer zo mooi wit stralen heeft het me ook nog eens gemotiveerd om te stoppen met roken en heelveel mensen is het opgevallen dat me tanden ineens superwit zijn! Ik doe het trouwens met een paar druppels citroensap erin. Schijnt nog sneller te bleken xxx

  17. Ik poets sinds 3 weken met mijn nieuwe tandenborstel van emmi-dent. Had hierover gelezen hoe tanden poetsen dmv geluidsgolven ook je tanden witter maakt en eerlijk is eerlijk, het werkt dus nog ook! Wel een dure grap van 129euro maar ik ga niet meer verder klooien of zoeken. Emmi-dent, dus dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s