WAT IS GLYCERINE?

tn_DSC_0309Glycerine komt voor in ontzettend veel beauty producten. Het is zelfs het meest voorkomende ingrediënt. Vooral in crèmes kun je niet om glycerine heen. Hoog tijd om meer over glycerine te weten te komen. Want is het nou een ingrediënt die je beter kunt mijden of is glycerine juist een verzorgend ingrediënt?

Eigenschappen van glycerine
Glycerine (glycerol) komt gewoon voor in de natuur. Vroeger won men glycerine uit dierlijk vet en talg en was het een bijproduct voor het maken van zeep. Tegenwoordig bestaat er ook glycerine gewonnen uit plantaardige vetten.
Glycerine maakt onderdeel uit van bijna alle oliën en vetten en is zelfs een stofje dat in het menselijk lichaam voorkomt.

Glycerine staat erom bekend dat het vocht uit de omgeving trekt.  Het heet ook wel een humectant. Zet een pot pure glycerine een aantal dagen open en de inhoud bestaat uiteindelijk uit 20% water. Daarom gebruikt men glycerine in de cosmetica vanwege haar vermogen om water op te slaan voor het hydrateren van de huid.

Glycerine uitdrogend voor de huid?
Lang bestond er de discussie op glycerine uitdrogend of hydraterend werkt. Als glycerine vocht onttrekt uit de omgeving, waarom dan niet uit de huid? Pure glycerine kan inderdaad de huid uitdrogen. Zolang je minimaal 50% vocht (water) toevoegt, trekt glycerine alleen maar vocht uit de omgeving. Tenzij je in een land zit waar een extreem lage luchtvochtigheid is. In beauty producten gebruikt men meestal maar zo’n 2 – 5% glycerine. Het verschil met oliën is dat oliën vocht vasthouden en glycerine vocht aantrekt.

tn_DSC_0310

Hoe herken je glycerine?
Zodra je een beauty product koopt, vind je op de achterkant bijna altijd de ingrediëntenlijst. Het is vaak een wirwar aan ingrediënten met latijnse namen of nummers. Hoe herken je glycerine in producten? Heel simpel, je herkent glycerine aan het woord “Glycerin”. Helaas kun je aan de INCI-benaming niet zien of men de glycerine wint uit dierlijke of plantaardige oliën.

De verschillende functies van glycerine
Herstellen van de huid
Kleine scheurtjes in de huid door  kou, droog weer, hitte. Wie kent dat niet? Glycerine helpt om de huid weer gezond te maken. Glycerine vult namelijk de kleine scheurtjes in de huid. De scheurtjes blijven vochtig en krijgen daardoor kans om zich te herstellen.
25119f4c628a4aa28940857845e763f8Bescherming van de huid
Bovendien is glycerine niet irriterend voor de droge en gevoelige huid. Glycerine legt een beschermlaagje over de huid heen. Door de scheurtjes in de huid komen er bacteriën en ander vuil in de scheurtjes waardoor er een kans op roodheid en ontstekingen ontstaat. Glycerine houdt dit proces tegen.

Verzorging voor het haar
Glycerine kun je ook gebruiken om je haren te verzorgen. Omdat glycerine vocht aantrekt zal droog en futloos haar hierdoor bevochtigd worden. Je haren voelen daarna zacht en soepel aan. Bovendien legt glycerine ook een beschermlaag over de haren heen.
43ca48ee8bbf90ff241053ff3e8db621Gebruik in cosmetica
Glycerine houdt geperste pigmenten van oogschaduw bij elkaar, zorgt dat je vloeibare oogschaduw makkelijker aan kunt brengen is en verzacht de huid in foundation. Ook kun je met glycerine zelf een mixing medium maken als oogschaduwbasis. Ook in de bekende handzeep op de afbeelding hierboven is glycerine het hoofdingrediënt.

Natuuurlijk zijn er  nog veel meer toepassingen, maar dit vond ik de meest interessante om te noemen. Nogmaals, ik ben geen wetenschapper. Mijn kennis heb ik vergaard via meerdere internetbronnen over een langere periode.

Q: Wist jij van de werking van glycerine af?

32 reacties op “WAT IS GLYCERINE?

 1. Interessant artikel! Fijn om er opheldering over te hebben:-)

 2. Dit wist ik ook nog niet!Ik zie het altijd wel op de ingredienten lijst staan, maar nu weet ik eindelijk wat het zo’n beetje inhoud!

 3. Ja ik wist er al vanaf want ik studeer biotechnologie dus ik weet heel veel stofjes :P Leuk dat je zo’n artikel schrijft, mensen zijn vaak onnodig bang voor heel veel stofjes omdat ze gevaarlijk klinken maar zijn ze helemaal niet, tegenwoordig word alles ook heel goed onderzocht voordat het op de markt komt.

 4. Interessant artikel. Ik let de laatste tijd ook erg veel op de ingrediënten van mijn producten. Ik wil toch weten wat ik op mijn gezicht smeer!

 5. Interessant artikel! Ik wist niet dat glycerin in zo veel producten voor kwam en dat je het nog eens voor zo veel kon gebruiken ook. Leuk!

 6. Erg interessant! Wist niet dat het ook een verzorgend ingredient was, wist alleen dat je het kan gebruiken om oogschaduw mee te pressen :)

 7. Fijn jouw uitzoekartikelen!
  Ik wist dat glycerine bijna overal in zit, maar wist niet precies wat het doet…
  Fijn jouw artikel!
  Ik ben bezig met de oil cleansing method. Kun jij je daar eens in verdiepen?
  Ben benieuwd wat je er van vindt.

 8. Hallo, bedankt voor de info! Ik lees dat je glycerine voor je make-up kan gebruiken. Hoe werkt dit precies? Wat zijn de verhoudingen en hoe breng je het aan? Ik ben namelijk op zoek naar een DIY voor een primer die ik onder mijn foundation en oogschaduw kan gebruiken zodat het beter blijft zitten. Had hierover iets gelezen elders op het internet maar de info was vaag. Als iemand meer weet, ik hoor het heeeel graag! Groejes!

 9. Hallo, ik wist al sinds mijn jeugd, dat glycerine een goed product is, maar ik vraag mij af of er ook een houdbaarheidsdatum is want ik heb een flesje in huis, maar durf het niet zondermeer te gebruiken. Kan iemand mij zeggen, of het ook na lange tijd goed blijft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s