DIY KOKOSVET HAARMASKER + RESULTATEN

tn_DSC_2500

Deze DIY (Do It Yourself) is echt super makkelijk. En daar houd ik van: een makkelijke DIY. Hoe makkelijker, hoe leuker.
Je ziet vandaag hoe je met behulp van één ingrediënt een haarmasker kunt maken. De naam van dit ingrediënten: kokosvet. Pure kokosvet wel te verstaan. Je schijnt na zo’n masker weer glanzende en sterke manen te hebben. Kijk mee hoe je dit moet gebruiken én wat de resultaten zijn.

Niet nieuw
Het idee van een kokosvet haarmasker is niet nieuw. Op internet zijn er natuurlijk mensen die dit haarmasker al eerder geprobeerd hebben. Maar ja, zij hebben toch een ander haar. Misschien werkt het bij mij helemaal niet. Ik wilde het kokosvet haarmasker ook zelf aan de test onderwerpen.

De geur
Toch hield iets me tegen om kokosvet te kopen: de geur. Ik houd van kokosgeur, maar soms vind ik het té overheersend. Ik werd ooit een keer misselijk van een Pina Colada. Sindsdien ben ik niet meer fan van zo’n overheersende kokosgeur ;).

Maar wat een geluk, de kokosvet ruikt heel natuurlijk en subtiel. Om je vingers bij af te likken. Love it!

Hoe gebruik je kokosvet als haarmasker?
Dat is heel simpel.

  1. Schep met een theelepel een stuk kokosvet in je handen. Laat dit stuk kokosvet warm worden, door met je handen over elkaar heen te wrijven. Dankzij de temperatuur van de handen, verandert deze harde brok kokosvet in een zachte olieachtige substantie. Nog handiger: doe een theelepel kokosvet in een bakje en stop deze in de magnetron voor 10 seconde. Voilá, de kokosolie is klaar!
  2. Vervolgens smeer je deze olie in je haar. Focus daarbij op je haarpunten en haarwortels. Je hoeft je haar niet van tevoren te wassen. Smeer het gewoon op je “vieze” haar.
  3. Voor het beste effect laat je dit masker een uur intrekken. Ik liet het haarmasker twee uur intrekken, maar dat is niet nodig.
  4. Daarna was je twee á drie keer je haar met je eigen shampoo. Dus je doet shampoo in je haar, spoelt de shampoo uit en herhaalt deze stap nog één of twee keer. Zodra je voelt dat alle olie uit je haar is, dan zit je goed. Gebruik vervolgens geen conditioner. Je haar is nu goed gevoed met het kokosvet. Gebruik je wel conditioner, dan heb je kans dat je haar sneller vet wordt.
  5. Föhn en/of stijl je haar zoals je dit altijd doet. Daarna zullen je lokken zo glanzen als een … [bedenk maar iets glanzend ;) ]

Gebruik dit masker niet elke wasbeurt. Eén keer per week is meer dan genoeg.
tn_DSC_2505

Haha, kon het niet laten om even met m’n vinger/nagel door de kokosvet te scoopen :).

De test
Hieronder de foto van m’n haar voordat ik er kokosvet in smeerde. Nu zie ik eindelijk hoe lang m’n haar is. Ik had in maart een bob laten knippen en laat het nu weer groeien.
tn_DSC_2454
Zo ziet m’n haar eruit nadat ik de kokosvet erin had gesmeerd, lekker greasy:
tn_DSC_2455
En na een flinke wasbeurt en föhnbeurt met volume mousse van Kevin Murphy zag m’n haar er zo uit:
tn_DSC_2458
Na het stijlen met de stijltang en heat protection spray van Andrélon:
tn_DSC_2459 tn_DSC_2461

En om het vergelijken wat makkelijker te maken:
2013 januari-017
Ik zie verschil! Op de foto misschien niet zo heel goed zichtbaar, maar real-life is de glans beter te zien.  M’n haar glanst nu iets meer! En dat is voor mijn kurkdroge haar een hele prestatie. Bij een normale wasbeurt met shampoo en conditioner en zonder haarmasker, krijgt m’n haar pas op de tweede en derde dag wat glans. Dat m’n haar meteen na het wassen al meer glanst dan m’n 3e dag haar vind ik heel wat! Ook lijken m’n haren wat sterker aan te voelen, wat minder breekbaar.

Ik ben dus enthousiast, maar wat ik jammer vind is dat het haarmasker best wat tijd kost. Ik kan niet altijd een uur ervoor uittrekken om het alleen in te laten trekken. Voor meer volume in je haar, is dit haarmasker helaas niet geschikt. Ik vond dat m’n haar snel plat ging zitten.

Ik koos er bewust voor om mijn föhn- en stijlritueel hetzelfde te houden, dus met gebruik van de styling producten. Hoe kan ik anders een eerlijke vergelijking maken, toch?

Waar te koop?
tn_DSC_2502

Pure kokosvet kun je kopen bij onder andere de Tuinen. Ik heb mijn pot ook hier vandaan. Normaal kost een pot van 500ml €13,99, maar ik betaalde vanwege de sale “maar” €6,99 voor deze pot.
Wat je ook kunt doen is eens snuffelen bij de Toko, of een Turkse/Marokkaanse/Surinaamse winkel. Daar verkopen ze ook kokosvet. Ik heb zelfs gelezen dat je dit bij de C1000 kunt kopen.
Let bij de aanschaf er wel op dat het om 100% kokosvet gaat. Zonder toevoeging van andere ingrediënten.
tn_DSC_2501

Andere toepassingen kokosvet
Kokosvet is een ware multitasker. Kokosvet kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld lipbalms, lipscrubs, oog make-up remover, body butter etc. Maar ook als bakvet tijdens het koken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zo nu en dan zal je dus ook andere DIY met kokosvet voorbij zien komen :).

Wat bij mij trouwens niet hielp: kokosvet ‘s avonds als kuurtje voor op m’n handen. Ik testte het kokosvet handen kuurtje drie dagen uit. Na drie dagen schreeuwden m’n hadden weer “Ik wil Lemony Flutter!“. M’n handen werden overdag namelijk extreem droog als ik ‘s avonds kokosvet op m’n handen gebruikte.

Heb jij wel eens een kokosvet masker geprobeerd? Zo niet, wat is jouw ultieme glanzende-haren-tip?


21 reacties op “DIY KOKOSVET HAARMASKER + RESULTATEN

  1. Ik heb dit masker nog niet geprobeerd, omdat ik bang ben dat het mijn haar alleen maar sneller vet zal maken. Ik hou wel van een beetje volume in mijn haar! Maar ik vind dat je haar er mooi uitziet hoor, veel glans en erg gezond!

  2. Toevallig ook gekocht in de Sale en heb het nu in mijn haar. Ga het straks uitwassen. Tip: geen pure kokosolie door de gootsteen gooien anders raakt het verstopt.

  3. Tnks voor je diy!
    Ik heb gister ook het vet gekocht en savonds gebruikt als makeup remover voor mij ogen. Wow! Mijn mascara is er nog nooit zogoed af gegaan. Ook op een plakje ontbijtkoek gesmeerd. Hmmmmmm
    Het schijnt de gezondste manier van bakken te zijn . Beter dan olijfolie

  4. Ik gebruik weleens kokosvet in combinatie met rauwe eieren. klinkt heel vies maar het helpt wel tegen droog en beschadigd haar. Dit doe je dan een half uurtje in je haar onder een badmuts zodat het een beetje warm word.

  5. Dit wil ik zeker proberen! Mijn verschrikkelijk droge haar kan wel wat voeding gebruiken. Best wel gek idee dat je je haarmasker daarna op je ontbijtkoekje smeert om op te eten haha

  6. Ik heb op vitaminestore.eu voor maar vier euro een veel grotere pot gekocht laatst. En ze hadden voor een paar euro meer nog grotere potten! :)

  7. Ik gebruik idd ook kokosvet voor droge plekjes op mijn ellebogen en om in te bakken en braden. Dat laatste sinds ik ergens gelezen had dat olijfolie beter niet langer dan enkele minuten verhit kon worden omdat zich dan transvetten vormen. Dus alles behalve wokken doe ik nu in kokosvet en dat gaat prima. Wel even wachten tot ‘t goed heet is voor je er iets ingooit. Omdat het al bij 25 graden smelt, lijkt ‘t soms alsof de kokosolie al heet is, maar da’s dan nog niet ‘t geval.
    Mijn kokosvet komt nog uit Denemarken waar ik ‘t gewoon als een pakje boter in een papiertje gekocht heb. Ik bewaar het zelf wel in een pot in de koelkast. ‘t kokosvet lag daar dus gewoon in de supermarkt en was omgerekend zo’n 2,50 voor 500 g kokosvet. En je doet er eindeloos mee, kan ik je vertellen, want ik ben al sinds juli weer terug in Nederland…

  8. Afgelopen week was ik bij de Tuinen en toen zag ik dat kokosolie (alleen dan ander merk) in de aanbieding was. Binnenkort maar eens testen of het voor mijn haar ook geschikt is..

  9. Ik gebruik dit masker regelmatig en ben er erg over te spreken. Ik heb anderhalve week terug m’n haar ombre geverfd met l’oreal wild ombres waardoor m’n punten zo droog als een woestijn waren geworden! Heb nu 3 keer een maskertje gedaan (waarvan een keer in combinatie met arganolie) om m’n haar weer ff een boost te geven. Ik smeer het gewoon in m’n haar voor het slapen, draai het in een knot bovenop m’n hoofd en was het de volgende ochtend! Ideaal!
    Ik vind je blog heel leuk. Je schrijft leuk en duidelijk en behandeld interessante onderwerpen. Ga zo door en veel succes!
    Liefs,

    Esmee

    • Hi Esmee, goed idee om eens een masker te proberen in combinatie met arganolie!
      Ook bedankt voor je lieve reactie. Fijn om te lezen dat ik de goede richting opga :).
      Liefs Vivian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

Gravatar
WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s